Een keramische kachel is een elektrische kachel die warmte produceert door middel van keramische elementen. Het is een efficiënte en veilige manier om een kamer te verwarmen, en daarom zijn keramische kachels populair geworden bij veel huishoudens. Maar wat is een keramische kachel precies, hoe werkt het en wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen!

Wat is een keramische kachel?

Een keramische kachel is een elektrische kachel die werkt met behulp van keramische elementen. Deze elementen zijn gemaakt van een speciaal soort keramiek dat bekend staat om zijn warmtegeleidende eigenschappen. Wanneer je de kachel inschakelt, wordt de elektriciteit naar de keramische elementen geleid, waardoor ze opwarmen en warmte afgeven aan de omgeving.

Hoe werkt een keramische kachel?

Een keramische kachel werkt door middel van convectie en straling. Convectie houdt in dat de lucht rond de kachel wordt verwarmd en vervolgens stijgt, waardoor de warmte door de hele kamer wordt verspreid. Straling houdt in dat de keramische elementen warmte uitstralen naar de omgeving, waardoor ook objecten en meubels in de kamer worden verwarmd.

Voordelen van een keramische kachel

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een keramische kachel, waaronder:

 • Efficiënte verwarming: een keramische kachel verwarmt snel en efficiënt, waardoor je minder energie verbruikt en dus bespaart op je energierekening.
 • Veiligheid: keramische kachels zijn veilig in gebruik, omdat de keramische elementen niet te heet worden en er geen vlammen zijn.
 • Stilte: keramische kachels maken weinig tot geen geluid, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in de slaapkamer of studeerkamer.
 • Regelbare thermostaat: keramische kachels hebben vaak een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt regelen, zodat je de kachel automatisch kunt uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een keramische kachel?

Als je overweegt om een keramische kachel te kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, zoals:

 • Vermogen: kies een kachel met voldoende vermogen om de ruimte te verwarmen waarin je hem wilt gebruiken.
 • Formaat: zorg ervoor dat de kachel het juiste formaat heeft voor de ruimte waarin je hem wilt gebruiken.
 • Veiligheid: controleer of de kachel voldoet aan de veiligheidsvoorschriften en of er beveiligingsfuncties zijn, zoals oververhittingsbeveiliging en omvalbeveiliging.
 • Energie-efficiëntie: let op het energielabel van de kachel en kies een model met een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie.
 • Extra functies: sommige keramische kachels hebben extra functies, zoals een timer, afstandsbediening of ventilator. Bedenk van tevoren welke functies voor jou belangrijk zijn.

Soorten keramische kachels

Er zijn verschillende soorten keramische kachels verkrijgbaar, waaronder:

 • Staande keramische kachels: dit zijn vrijstaande kachels die je in de ruimte kunt plaatsen waar je wilt verwarmen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vermogens.
 • Wandgemonteerde keramische kachels: deze kachels worden aan de muur gemonteerd en zijn een goede keuze als je niet veel vloerruimte hebt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en maten.
 • Draagbare keramische kachels: dit zijn compacte kachels die je gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen. Ze zijn ideaal voor gebruik in kleine ruimtes of op plekken waar je maar kort verblijft.

Veiligheidstips bij het gebruik van een keramische kachel

Hoewel keramische kachels veilig zijn in gebruik, is het toch belangrijk om de volgende veiligheidstips in acht te nemen:

 • Plaats de kachel op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat hij niet kan omvallen.
 • Houd de kachel uit de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen, meubels en papier.
 • Gebruik de kachel niet in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.
 • Laat de kachel niet onbeheerd achter terwijl hij aan staat.
 • Schakel de kachel uit als je hem niet gebruikt.

Veelgestelde vragen over keramische kachels

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over keramische kachels:

Is een keramische kachel energiezuinig?

Ja, keramische kachels zijn over het algemeen energiezuiniger dan andere soorten elektrische kachels, omdat ze efficiënter warmte produceren.

Kan ik een keramische kachel ’s nachts aan laten staan?

Het is niet aan te raden om een elektrische kachel ’s nachts aan te laten staan, omdat dit risico’s met zich meebrengt. Als je toch een kachel wilt gebruiken om de slaapkamer te verwarmen, kun je beter kiezen voor een model met een thermostaat en timer, zodat hij automatisch uitschakelt wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

Moet ik de keramische elementen schoonmaken?

Het is niet nodig om de keramische elementen van de kachel schoon te maken, omdat ze zelfreinigend zijn. Het is wel belangrijk om het stoffilter regelmatig te reinigen om de luchtstroom te behouden en de kachel efficiënt te laten werken.

Kan ik een keramische kachel gebruiken om een hele kamer te verwarmen?

Ja, een keramische kachel kan gebruikt worden om een hele kamer te verwarmen, maar het is belangrijk om een model te kiezen dat voldoende vermogen heeft voor de grootte van de kamer. Houd er ook rekening mee dat een keramische kachel niet geschikt is voor het verwarmen van grote ruimtes of het hele huis.

Conclusie

Een keramische kachel is een veilige, energiezuinige en effectieve manier om een ruimte te verwarmen. Het keramische element in de kachel zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding en de kachel is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Let bij de aankoop van een keramische kachel op de veiligheid, energie-efficiëntie en eventuele extra functies. Houd bij het gebruik van de kachel rekening met de veiligheidstips en kies een model dat geschikt is voor de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Met een keramische kachel kun je genieten van een comfortabele en warme omgeving, zonder dat dit ten koste gaat van de energierekening of de veiligheid.