Als het gaat om het verwarmen van je huis, zijn er verschillende opties beschikbaar. Een van de meest populaire opties is het gebruik van een kachel. Pelletkachels en houtkachels zijn twee veelvoorkomende typen kachels die gebruikt worden in Nederland. Maar wat is het verschil tussen deze twee typen kachels? En welke kachel past het best bij jouw wensen? In dit artikel vergelijken we pelletkachels en houtkachels om je te helpen de juiste keuze te maken.

Bij het kiezen van een kachel zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Het type kachel dat je kiest, kan een grote impact hebben op je energieverbruik en kosten, evenals op het comfort en de sfeer van je huis. Hieronder worden de belangrijkste verschillen tussen pelletkachels en houtkachels beschreven.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Houtpellets zijn kleine staafjes gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel en houtkrullen. Pelletkachels hebben een automatische aanvoer van pellets, die worden opgeslagen in een opvangbak. Een elektrische ontsteker zorgt ervoor dat de pellets worden ontstoken en de kachel begint te branden.

Voordelen van pelletkachels

 • Pelletkachels zijn zeer efficiënt en hebben een hoog rendement. Dit betekent dat ze minder brandstof nodig hebben om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als een houtkachel.
 • Pelletkachels zijn gemakkelijk te gebruiken en hebben een automatische aanvoer van brandstof. Dit maakt het mogelijk om de kachel continu te laten branden zonder dat je steeds nieuwe brandstof hoeft toe te voegen.
 • Pelletkachels zijn schoner en milieuvriendelijker dan houtkachels. Ze stoten minder fijnstof en CO2 uit en zijn gemaakt van gerecycled houtafval.

Nadelen van pelletkachels

 • Pelletkachels zijn duurder dan houtkachels in aanschaf en installatie.
 • Pelletkachels hebben elektriciteit nodig om te functioneren. Dit betekent dat je afhankelijk bent van de stroomvoorziening en dat de kachel niet werkt bij stroomuitval.
 • Pelletkachels hebben een constante aanvoer van pellets nodig. Dit betekent dat je regelmatig pellets moet kopen en opslaan.

Wat is een houtkachel?

Een houtkachel is een kachel die brandt op houtblokken. Houtblokken worden handmatig in de kachel geplaatst en aangestoken met een lucifer of aansteker.

Voordelen van houtkachels

 • Houtkachels zijn goedkoper in aanschaf en installatie dan pelletkachels.
 • Houtkachels hebben geen elektriciteit nodig om te functioneren. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van de stroomvoorziening en dat de kachel blijft branden bij stroomuitval.
 • Houtkachels hebben een authentieke uitstraling en creëren een gezellige sfeer in huis.

Nadelen van houtkachels

 • Houtkachels zijn minder efficiënt dan pelletkachels en hebben een lager rendement. Dit betekent dat ze meer brandstof nodig hebben om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als een pelletkachel.
 • Houtkachels zijn minder milieuvriendelijk dan pelletkachels. Ze stoten meer fijnstof en CO2 uit en dragen bij aan de ontbossing als het hout niet afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
 • Houtkachels vereisen meer onderhoud dan pelletkachels. Zo moet je regelmatig de aslade legen en het rookkanaal schoonmaken.

Welke kachel past het best bij jouw wensen?

Als het gaat om het kiezen tussen een pelletkachel en een houtkachel, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Hieronder staan enkele vragen die je kunt overwegen bij het maken van je keuze:

 • Wil je een kachel die gemakkelijk te gebruiken is en weinig onderhoud vereist? Dan is een pelletkachel wellicht de beste optie voor jou.
 • Ben je op zoek naar een kachel met een authentieke uitstraling en sfeer? Dan is een houtkachel wellicht meer geschikt.
 • Hecht je veel waarde aan milieuvriendelijkheid en duurzaamheid? Dan is een pelletkachel waarschijnlijk de betere keuze.
 • Heb je vaak last van stroomuitval in jouw regio? Dan is een houtkachel handiger, omdat deze geen elektriciteit nodig heeft om te functioneren.

Conclusie

Pelletkachels en houtkachels hebben beide hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om te bepalen welke kachel het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Pelletkachels zijn efficiënter, milieuvriendelijker en gemakkelijker te gebruiken, maar zijn duurder in aanschaf en hebben elektriciteit nodig. Houtkachels zijn goedkoper in aanschaf en hebben geen elektriciteit nodig, maar zijn minder efficiënt en milieuvriendelijk en vereisen meer onderhoud. Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing maken en genieten van de warmte en sfeer die een kachel kan bieden.